Metadecor inspireert architecten en ontzorgt aannemers
Metadecor is een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in innovatieve gevelbekleding en architectonische metaaloplossingen. Met een focus op design, duurzaamheid en maatwerk creëert Metadecor unieke en functionele gevels die esthetiek en techniek naadloos combineren. Het bedrijf werkt nauw samen met architecten, aannemers en opdrachtgevers over de hele wereld om op maat gemaakte metalen gevels, panelen en constructies te realiseren die zowel visueel indrukwekkend als technisch hoogwaardig zijn. Dankzij hun expertise in materialen zoals aluminium, roestvrij staal en cortenstaal speelt Metadecor een belangrijke rol in de moderne architectuur en stedelijke ontwikkeling.
Een optisch effect
We zijn in gesprek met Sander en Roelof, die allebei onderdeel uitmaken van het engineeringsteam van Metadecor. Bij binnenkomst lopen we direct langs enkele indrukwekkende geveldelen. Wat direct opvalt is dat deze niet alleen een perforatiepatroon hebben maar dat delen van de gevelelementen ook gebogen worden.
‘Dat is één van de kenmerken bij veel van onze gevels’, licht Sander toe. We creëren een optisch effect niet alleen door de perforaties, maar ook door de lichtinval die anders is op de onderdelen die zijn gebogen’. Nieuwsgierig vragen we naar de manier waarop ze dat maken en dat blijkt precies het geheim van de smid te zijn, letterlijk.
‘In onze gevels zit een jarenlange ervaring die ons onderscheidt van andere gevelbouwers. We zijn daarom erg voorzichtig wat we met de buitenwereld delen’, vertelt Sander. En daar hebben we natuurlijk alle begrip voor.
BricsCAD: CADsoftware uit Europa
‘De software waarmee we al deze mooie gevels maken is voor ons een continu punt van aandacht. We werken met verschillende typen software van aanvraag tot uitvoering, en de uitwisselbaarheid van bestanden is daarom voor ons erg belangrijk. Veel gebeurt in .dwg maar soms moeten we ook STEP-files of IFC-bestanden kunnen verwerken. Ons werkgebied bevindt zich namelijk tussen bouw en werktuigbouw.’
‘We gebruikten best veel AutoCAD-licenties totdat CADkoop het alternatief BricCAD aanraadde. Eerst waren we wat sceptisch omdat we wel eens meer alternatieven hadden geprobeerd. Maar BricsCAD voelde gelijk heel goed, te meer omdat het uit België en dus Europa komt.’
‘BricsCAD is sowieso een stuk voordeliger maar wat het extra interessant maakte is dat BricsCAD ook netwerklicenties biedt. Hierdoor kunnen we de licenties delen met verschillende gebruikers, en hoeft niet iedereen een eigen licentie te hebben.
Aanvankelijk zijn we het 2D tekenwerk gaan uitvoeren in BricsCAD, maar al snel merkten we dat de 3D mogelijkheden in BricsCAD minstens zo interessant zijn.’
Snelle reparaties
Roelof licht toe: ‘soms krijgen we een STEP-file aangeleverd die beschadigd is en met de sheet metal functionaliteit in BricsCAD kunnen we dat makkelijk en snel repareren. Ook de ondersteuning van pointclouds werkt prettig, want zo kunnen we onze modellen passen in de daadwerkelijke omgeving, en dat allemaal in één pakket. Bovendien is de performance in zijn geheel in BricsCAD een stuk beter dan in AutoCAD, wat natuurlijk een hele fijne bijkomstigheid is’.
Goede voorbereiding cruciaal
‘Goede voorbereiding bij onze projecten is cruciaal’, vertelt Sander. ‘Eventuele fouten in de uitvoering willen we bij de engineering er al uithalen en ook het montageproces proberen we zo eenvoudig en foutloos mogelijk te maken.
Voor wat betreft toekomstige ontwikkelingen kijken we met grote belangstelling naar de mogelijkheden van Ai in onze workflow en we zijn steeds vaker aan het experimenteren met pointclouds. Het is ons doel om de architect te inspireren en de aannemer te ontzorgen, en BricsCAD helpt ons daar op dit moment zeker bij’, sluit Sander af.
Meer informatie: zie de website van Metadecor
Nieuwsgierig geworden? Lees meer over BricsCAD of probeer BricsCAD 30 dagen gratis.