Ik merkte al snel dat ik op nagenoeg dezelfde manier in BricsCAD verder kon werken
Bind is een advies- en ingenieursbureau, gespecialiseerd in het creëren van fijne veilige en duurzame leefomgevingen. Dit doen ze voor diverse opdrachtgevers zoals gemeentelijke, provinciale en landelijke overheden, aannemers en projectontwikkelaars.
We zijn in gesprek met Niels Bossink, projectleider/ werkvoorbereider en gespecialiseerd in openbare ruimten bij Bind.
‘We werken op dit moment met 20 mensen waarvan 5 werkvoorbereiders. Zelf houd ik me vooral bezig met openbare ruimten. Hierbij gaat het om alles wat je in de openbare ruimten ziet: groen / grijs en civiele werkvoorbereiding. Vaak gaat dit in opdracht van gemeentes, provincies of ontwikkelaars. Hierbij voeren we diverse werkzaamheden uit van schetsontwerp tot definitief ontwerp.
Daarnaast krijgen we vaak opdrachten waar we ingehuurd worden voor bijvoorbeeld werkvoorbereiding. Dit gebeurt de laatste tijd veel bij ontwikkelaars van campings: we zien een trend dat die worden opgekocht door ontwikkelaars die een upgrade voor de camping en het gebied willen realiseren. Wij staan ze bij in de verschillende fasen van zo’n project.
Tot slot houd ik me in mijn werkgebied veel bezig met het ontwikkelen van duurzame energieopwekking zoals zonnedaken en windmolens.’
Infradesign voor BricsCAD
‘Voor ons tekenwerk maken we gebruik van BricsCAD. Ik kwam met BricsCAD in aanraking toen ik enkele jaren geleden bij Bind kwam werken. Zelf had ik veel ervaring met AutoCAD maar ik merkte al snel dat ik op nagenoeg dezelfde manier in BricsCAD verder kon werken. De commando’s en sneltoetsen zijn hetzelfde, en de interface lijkt ook op die van AutoCAD.
Naast BricsCAD maakt bind gebruik van Infradesign voor BricsCAD, een tool die voor ons onmisbaar is. Deze gebruiken we voor het tekenen volgens NLCS (Nederlandse CAD Standaard), en om BGT- en Klicinformatie direct op coördinaat in onze tekening te importeren. Infradesign bevat de complete NLCS symbolenbibliotheek en het zorgt ervoor dat alles wat we tekenen automatisch volgens NLCS gebeurt. Daarnaast gebruiken we hier nog diverse handige features uit, zoals taludarcering en het toegvoegen van AHN-hoogtes.’
Voldoende vrijheid in tekenwerk
‘Ondanks de voorgeschreven NLCS-tekenmethode hebben we met Infradesign nog voldoende vrijheid in ons tekenwerk. Zo kunnen we nog steeds layers toevoegen, wat we ook doen om de oppervlakken en hoeveelhedenstaten eruit te halen. Deze exporteren we naar Excel zodat we onze calculatie kunnen maken. Ook kunnen we NLCS tijdelijk uitzetten als we een detail willen aanbrengen wat los staat van NLCS. Doordat BricsCAD werkt op basis van .dwg is het heel erg uitwisselbaar met andere software en andere bedrijven.’
Een bekend project waar Bind aan gewerkt heeft is het XL Businesspark in Almelo. Hierbij zat Niels Bossink in de directie van het projectteam en hebben ze vanuit Bind diverse projecten voorbereid in BricsCAD.
Omgeving weergeven in 3D
‘Op dit moment zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden van 3D. Veel van ons werk wordt in 2D getekend en voor veel toepassingen volstaat dat voorlopig ook prima. Maar recent waren we bezig met een project rondom verkeersremmende maatregelen en daarbij zou het fijn zijn als we de bewoners een impressie konden laten zien. Hierbij is het cruciaal dat we de omgeving in 3D kunnen weergeven.
Het voordeel van BricsCAD is dat we binnen een tekening heel makkelijk kunnen switchen tussen 2D en 3D, en dat we ons 3D model ook weer eenvoudig kunnen renderen. De komende periode gaan we kijken hoe we deze workflow het makkelijkst kunnen gaan inrichten. BricsCAD bevalt ons prima en ik verwacht dat we onze wensen prima met BricsCAD kunnen gaan invullen’, aldus Niels Bossink.
Nieuwsgierig geworden? Lees meer over BricsCAD en Infradesign.